VIDEO: Evo zašto se mora ulagati u mlade, u obrazovanje

Prije 20 godina hrvatski su se srednjoškolci sa svjetskog informatičkog natjecanja, održanog u američkom Houstonu, vratili s čak 15 medalja. Među njima, sa zlatnom medaljom i tadašnji učenik XV. zagrebačke Gimnazije - Ante Đerek.

Kada su se vratili iz Amerike s hrpom zlatnih medalja, i pojedinačnih i ekipnih, postali su prave zvijezde - sjeća se Ante. Primio ih je i predsjednik Tuđman, bili su na naslovnicama svih medija. Ante je nakon popularnog MIOC-a, s prosjekom 5,0 završio i matematiku na PMF-u. Dobio je stipendiju za Sveučilšte u Stenfordu u Kaliforniji, tamo je proveo 6 godina i doktorirao u području računalne sigurnosti. Nakon toga je radio u Googleu kao inženjer u timu za računalnu sigurnost.

Vratio se, kaže, zbog obiteljskih razloga u Hrvatsku, no u Googlu je ostavio otvorena vrata. Sada je tu, ali svjestan je da mladi iz Hrvatske odlaze. Jasno mu je i zašto - ulaganja u znanost nisu velika, a ona ulaganja koja i postoje nisu na najbolji način raspoređena i njima se na najbolji način ne upravlja. Ante je trenutno mentor ekipi zagrebačkog Sveučilišta koja je sudjelovala na studentskom natjecanju informatike u Maroku i osvojila - srebrnu medalju.

Onaj koji je i s malo novca znao upravljati i ulagati u edukaciju mladih je Korado Korlević. Zvjezdarnica u Višnjanu pravi je rasadnik mladih znanstvenika. Mnoge je ispratio kada su odlazili na svjetska sveučišta. Mogao je i on, ali kada je to rekao djeci kojima je mentor pitali su ga: 'Što će onda biti s nama?' I tako je ostao.

Što reći za ovakve entuzijaste? Možda se sjetiti misli Alberta Einsteina - lakše je razbiti atom, nego predrasude. A za sve hrvatske politike vjerojatno bi rekao: lakše je pustiti mlade iz Hrvatske, nego u Hrvatskoj ulagati u znanost i obrazovanje.