Njemački restauratori spašavaju Tutankamonovu posmrtnu masku

Njemački restauratori već danima mukotrpno uklanjaju drvenim štapićima smolu s mjesta na kojem su Egipćani prilijepili otpalu bradu s jednog od najpoznatijih izložaka kairskog muzeja - drevne Tutankamonove posmrtne maske. 

Nedavno je trenutak nepažnje zaposlenika kairskog muzeja rezultirao nezamislivim događajem - oštećenjem jednog od simbola bogate egipatske povijesti. Dok su dizali 10 kilograma tešku posmrtnu masku kako bi je vratili u vitrinu, nakon što su promijenili žarulju, elegantna dugačka brada udarila je o vitrinu te otpala.

U muzeju su ju prilijepili no ubrzo se počela klimati.  U pomoć su pozvali njemačke stručnjake, koji bi spajanje trebalo dovršiti do početka 2016. Još uvijek raspravljaju hoće li to učiniti magnetom, posebnim ljepilom ili mehanički spojem.

Nezgoda je u međuvremenu pružila jedinstvenu priliku za proučavanje sastava i strukture posmrtne maske. Analiza će možda pomoći rasvjetljivanju misterija je li ona izvorno bila napravljena za ženu ili baš za Tutankamona.

Nitko ne zna ni čime je brada ispunjena i njemački će stručnjaci uskoro biti prvi koji će moći proučiti njezinu unutrašnjost. Moram priznati da je to bio izniman trenutak u mojoj karijeri kad sam ga vidio na stolu pred sobom, kaže restaurator Christian Eckmann iz Mainza.

Maska je otkrivena 1922. u Dolini kraljeva u Luxoru.