U osječkom HNK-u premijerno izvedena opera Tosca

Prva glazbena premijera u osječkom Hrvatskom narodnom kazalištu, opera "Tosca" velikog talijanskog skladatelja Giacoma Puccinija, već je dobila visoke stručne pohvale i zavidne kritike.

Režiju prve premijere u 109. kazališnoj sezoni potpisuje Ozren Prohić koji, ovom izvedbom u Toscu unosi novi pristup u glumi, pjevanju i glazbi. Redatelj Prohić ističe kako je u pitanju težak zadatak, jer je riječ o predstavi u kojoj se teško izvući izvan zadanih okvira partiture i vremena, ali da su ovoj varijanti "Tosce" pokušali ostvariti "apsolutnu povezanost glazbenog i glumačkog izraza, jer u ovoj operi jedno izvire iz drugog, a kvaliteta i način pjevanja neodvojivi su od glumačkog pristupa".

Tosca je pisana filmski, kao niz krupnih kadrova, i to je vrlo teško postići u kazalištu, ali smo scenografijom i rasvjetom dobili tri različita principa krupnog kadra te širenja i sužavanja prostora, što stvara unutrašnju dinamiku, koja prati dinamiku same partiture, ocijenio je Prohić.

On je istaknuo kako smatra da se osječko nacionalno kazalište "uspjelo othrvati destrukciji hrvatske institucionalne kulture" te da temeljito radi na ozbiljnim i velikim projektima.

U ulozi pjevačice Florie Tosce nastupila je Dragana Radaković. U predstavi su, uz ostale, nastupiti Domagoj Dorotić, Dalibor Hanzalek, Filip Sever, Ladislav Vrgoć i Damir Baković.

Dirigent predstave je Filip Pavišić, scenografkinja Dinka Jeričević, kostimografkinja Mirjana Zagorec, a oblikovateljica rasvjete Vesna Kolarec.

Opera "Tosca" praizvedena je u Rimu 1900. godine. U osječkom HNK-u prvi puta je prikazana u listopadu 1916. godine, u režiji Dragutina Vukovića, a posljednji put, prije ovosezonske premijere, u ožujku 2003. godine, u režiji Krunoslava Cigoja.