Pogledajte kako bi 'sedmaši' potrošili milijun kuna

U zagrebačkom Tehničkom muzeju traje interaktivna izložba 'Abeceda novca' kojom se djeca podučavaju osnovama financijske pismenosti.

Izložba je namijenjena djeci starijoj od 8 godina, ali je zanimljiva i svim generacijama posjetitelja. Govori o povijesti novca, njegovoj funkciji kao sredstvu razmjene, izradi i distribuciji, različitim vrstama trgovine, štednji i ulaganjima.

Kroz igru, na jednostavan i interaktivan način, uči se kako se ispire zlato, otplaćuje kredit, što se dogodilo pohlepnom kralju Midi, kako se formira cijena proizvoda, što su dionice i još mnogo toga. S obzirom na sveprisutnost novca, cilj je djeci dati priliku da se upoznaju s osnovnim pojmovima i upravljanjem financijama.

'Abeceda novca' funkcionira kao velika igra. Posjetitelji dobivaju elektronsku bankovnu karticu na osobni račun koji sadrži početni kapital. Prilikom posjeta postajama na izložbi, imaju priliku sudjelovati u procesima protoka novca. Mogu obavljati razne poslove kako bi ga zaradili, a mogu ga i trošiti te štedjeti.

Svakog radnog dana izložbu posjećuju djeca starija od 8 godina, a naša je ekipa ondje zatekla sedmaše i ispitala kakav je njihov odnos prema novcu. Štedljivi ili rastrošni, čak i oni znaju kako bi potrošili milijun kuna.