Ovog vikenda svi u kino! Stiže jedan od najboljih horora 'Noć vještica'

Na skorašnjem Zagreb Film Festivalu očekuje vas popratni program imena 'Horror istoka Europe', a ovog vikenda u sklopu proslave Noći vještica, zagrebačko kino Europa priredilo je pravu poslasticu za ljubitelje filmova strave. 

U njega stiže još jezovitiji te digitalno obnovljen film Johna Carpentera 'Noć vještica', remek djelo koje već punih 37 godina plaši ljubitelje ovog žanra. Ovo kultno ostvarenje iz 1978. zauvijek je promijenio povijest horora, ali i doživljaj ovog američkog praznika.

'Noć vještica' jedan je od najuspješnijih nezavisnih filmova svih vremena. Snimljen sa skromnim budžetom od 300 tisuća dolara, zaradio je astronomskih 47 milijuna, što ga je učinilo jednim od najvećih komercijalnih hitova ikada. Uloga u ovom filmu lansirala je i dotada nepoznatu Jamie Lee Curtis, koju je Carpenter djelimice odabrao i zbog toga što je kći glumice Janet Leigh, najpoznatije po svom vrisku iz 'Psiha', odajući time svojevrsni hommage Hitchcocku.
 
To je ostvarenje i neiscrpan fond filmskih kurioziteta za sve filmofile pa se tako ističe da je Carpenter sam napravio glazbu za njega i to u samo tri dana. Za masku Michaela Myersa korištena je maska kapetana Kirka iz Zvjezdanih staza, prefarbana u bijelo, a svi likovi koje Myers ubije ili pokuša ubiti imaju naviku pjevanja kad su sami sa sobom.

'Noć vještica' prikazuje se 31. listopada i 1. studenog u 'Europi', a više o ovom klasiku i žanru doznajte u prilogu Vedrana Šuvaka.