Karamarko: Svi Hrvati trebaju živjeti zajedno u Europskoj uniji

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je u Mostaru da se snažno zauzima za priključenje Bosne i Hercegovine Europskoj uniji kako bi svi Hrvati zajedno živjeli u Uniji.

"Mi smo zainteresirani da BiH što je prije moguće uđe u Europsku uniju jer želimo da cijeli hrvatski narod bude u EU", rekao je Karamarko novinarima prije početka završnog skupa za XI. Izbornu jedinicu koji je održan u Hrvatskome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

"Ovi izbori, 8.11., za Hrvatsku, ali i za, rekao bih, kompletan hrvatski narod, su od povijesnog značenja. Ovo su oni izbori nakon kojih ćemo preokrenuti jednu novu stranicu hrvatske povijesti, suvremene hrvatske povijesti. Ovi izbori, nije pretenciozno reći, ravni su onima devedesete godine", ustvrdio je Tomislav Karamarko na početku izlaganja.

Osvrnuo se i na kampanju koalicije Hrvatska raste. "Vidjeli ste kako su počeli svoju kampanju. Vidjeli ste ono nemušto vikanje 'Hrvatska, Hrvatska'. Jeste li kad čuli od mene da lupam po pultu za govornicom i vičem 'Hrvatska, Hrvatska'? Pa jel to meni potrebno? Hrvatska je u mom srcu, ja Hrvatsku dišem. Mi Hrvatsku dišemo dok se oni, čini mi se, u njoj guše. Vidjeli ste ono mahanje zastavama. Svi su se čudili kada je on počeo vikati 'Hrvatska'. Svi su počeli nešto mahati zbunjeni. Nama se rugaju kada vide naše skupove - pet, šest tisuća ljudi, ljudi mašu zastavama spontano.", tvrdi Karamarko.

Pritom je pojasnio da će nova hrvatska vlada za koju vjeruje da će biti HDZ-ova podržavati ostvarivanje jednakopravnosti Hrvata u BiH u odnosu na Srbe i Bošnjake u toj zemlji. "Ne možemo se miriti sa situacijom u kojoj je hrvatski narod u BiH neravnopravan u odnosu na druga dva naroda. Dakle, Bosna i Hercegovina je naša domovina, za nju se borimo, za njezin integritet, ali uz ravnopravnost hrvatskoga naroda u cijelosti", rekao je šef HDZ-a.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, koji je i predsjedavajući BiH Predsjedništva izrazio je očekivanje da će HDZ-ova Domoljubna koalicija pobijediti na izborima u Hrvatskoj i u XI. Izbornoj jedinici. "Siguran sam da će naša tri zastupnika biti dio Sabora Republike Hrvatske i da ćemo imati premijera Karamarka koji će zajedno s nama realizirati sve ove projekte koji će osigurati europsku budućnost BiH i apsolutnu jednakopravnost hrvatskog naroda u europski uspješnoj BiH", istaknuo je Čović.  

Prvi na listi za 11. izbornu jedinicu Božo Ljubić ocijenio je predstojeće izbore povijesno važnima za Hrvate u BiH. Izrazio je očekivanje da će se, nakon pobjede Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima i Domoljubne koalicije s HDZ-om na čelu na predstojećim izborima, Hrvatska snažnije angažirati na izgradnji ravnopravnosti Hrvata u BiH i njezinu euroatlantskom putu.