Otkrivamo vam kako pripremiti autentične zagorske mlince

Jesu li, nakon zaštite zelja i ulja, na red došli i zagorski mlinci? Udruga Tradicija Zagorja pokrenula je proceduru za njihovu zaštitu kao poznatog brenda s oznakom zemljopisnog porijekla. A nas je zanimalo kako izgleda izvorna izrada poznatih mlinaca, neizostavnog blagdanskog obroka, primjerice Svih Svetih kojima idemo u susret.

Između Marije Bistrice i Gornje Stubice nalazi se selo Gusakovec, a na njegovom kraju su bregi Sinkovićevi. Vlasnik nekoliko dobro očuvanih i obnovljenih kuća je obitelj Sinković. Iako žive u Stubici, gotovo svakodnevno dolaze ovamo na grunt.

Stara zidana peć u kuhinji hukti. Vrijeme je ručku. Danas pečem 2 čučeka, purice nemam, još su mlade, rekla nam je Mirica Sinković.

Uz pečenku najbolji su mlinci, i to izvorni zagorski, od brašna cijelog zrna pšenice. Stavit ćemo mlaku vodu, ja ovaj put neću posolit mlince jer je pečenka soljena. Bit će dovoljno slani kad ih polijemo s tekućinom u kojoj se pečenka peče. Mlinci s jajima nisu mlinci, kaže Mirica. Moja svekrva je ovdje živjela i od nje sam i naučila prave domaće mlince raditi. Crne, debele i jako, jako fine, dodaje.

Usprkos nekadašnjem siromaštvu pečenka s mlincima bila je neizostavni obrok za blagdane kao što su uskrs, božić ili sve svete. Jednostavni i brzi za pripremu, mlinci su prava napast.

Pojeli bi ih još dok su se pekli, nije trebalo ni masnoće. Ako su koji put zagorjeli, ostrugali bismo ih i bilo je OK. Danas kad ih radim za neke prigode radim ih tanje, hrskave kao čips, za čas se pojedu. Volimo to jesti. Nisu naše mame trebale sakrivati mlince od djece. Djeca su bila sretna kad su mogla kraj mame to čupkati. Znali su mlinci biti počupkani, a one su bile sretne da oko njih ima tko skakati i sve mlince pojesti. Vidim po sebi danas, ja sam sretna kad ih isprobavaju, ističe domačica.

Skroman prilog nastao iz siromaštva prava je poslastica, i jedna od zvijezda hrvatske gastro ponude.