Za sudjelovanje u Kram rellyju potrebni su vam stari bicikl i dobra volja

Ako ste ljubitelji starih bicikala ili jednostavno trebate inspiraciju za njihovu restauraciju, možete se pridružiti junacima naše sljedeće priče. Jedno drvo u zagrebačkom Vrapču može se pohvaliti da ima najposebniji plod u cijeloj Hrvatskoj. Već više od 15 godina krasi ga starinski bicikl.

Božidar Špoljar, zaljubljenik u stare bicikle, pokrenuo je sad već tradicionalnu utrku Kramp Rally. Održava se punih 46 godina. Za sudjelovanje je potreban, naravno, stari bicikl.

To je vožnja starim biciklima od Gornjeg Vrapča do Krapinskih Toplica i nazad. To je jedna manifestacija i druženje gdje se grupa ljudi skupi koji su ljubitelji starih biciklov. Ti se stari bicikli najdeju negdje v podrumu, premlici ili bilo gdje sa strane, negdje za plotom. Nekak ih skrpamo i krećemo na kram rally, objašnjava Božidar.

Bicikl ne smije imati brzine, biciklin mora imati torpedo - mora biti kramp. To je za nas tradicionalni kramp, on ne smije imati nikakva ovakva moderna pomagala, dodaje. Želja mu je da se tradicija nastavi njegovati. Čini se da za to nema straha sve dok ih voze i mladi.