Životinjsko carstvo na Ključić brdu

Vodimo vas na mjesto nedaleko od Velike Gorice, idealno za izlet u prirodu, ali i više od toga. Djeci ondje možete pokazati mnoge životinje i biljke za koje su možda čuli, ali nisu ih imala prilike vidjeti. I odrasli mogu štošta naučiti i opustiti se od svakodnevnih obveza.

Na zelenim brežuljcima Vukomeričkih gorica nalazi se mjesto Ključić Brdo, na čijim se prostranim pašnjacima i u šumama smjestilo pravo malo životinjsko carstvo obitelji Matković. Ovamo mogu doći svi, uživati u prirodi i upoznati se s mnogim životinjskim vrstama, a posebno su dobrodošla djeca.

To smo krenuli sa edukacijama za djecu od 1. do 4. razreda, školsku djecu, gdje im pokušavamo približiti jedan eko sustav Vukomeričkih gorica, gdje im pokazujemo što se sve dešava u prirodi i gdje imamo neke domaće i neke divlje životinja da se djeca pobliže upoznaju sa njima, objašnjava Boško Nikolić.

Najviše je tu divljih svinja, koje su ujedno naša najrasprostranjenija divljač. No ima ovdje zečeva, konja, krava, ovaca, muflona...

Slijedi zatim poučna staza. Dugačka je skoro 3 kilometra, na njoj govorimo o ekologiji, cijeli sustav ima izvore pitke vode, nalazi se na njoj objašnjenja što se dešava u prirodi tek toliko da možemo djeci približiti tu prirodu da je nauče čuvati, uživati u njoj i poštovati je, ističe Boško.

Na stazi koja uglavnom vodi kroz šumu mnogo je bilja i vrsta drveća, što je prilika da se i taj dio prirode bolje upozna. Najrasprostranjeniji je hrast, bukva, grab, nešto malo vrbe i jalše od drveća, a od bilja šumske jagode, crni trn, lijeska, divlja ruža, tena i to je to, dodaje.

Divlje životinje koje se ovdje nalaze dovedene su s Brijuna i tu su već gotovo 15 godina... a šuma, šuma je oduvijek ovdje, možemo reći slično kao u generacijama poznatom crtiću: ako je posjetite, susrest ćete, ne baš štrumfove, ali mnoge obične i neobične životinje sigurno.