Zavirite u morske dubine i van sezone

Još počekom prošloga stoljeća Split je imao svoj akvarij, ali je zatvoren prije 30 godina. Tako bi i ostalo da nije entuzijazma obitelji Mariani, koja je lani u Vranjicu otvorila najveći akvarij u Hrvatskoj - Aquarium SPLIT.

Nakon trogodišnjeg rada na ovome projektnu poduzetnik Kuzma Marijani ostvario je svoj dugogodišnjih san. Na impresivnoj površini od 800 četvornih metara, s 22 akvarija ukupne zapremnine od 380 m3 nalaze se karakteristične riblje vrste Jadranskog mora.

Akvarij se stalno nadopunjuje i obogaćuje a sada ima 130 ribljih vrsta, s naglaskom na mediteranske. Osim morskih vrsta možete vidjeti i razne riblje riječne vrste, kornjače, pa čak i krokodile.

Umirujući pogled na zbivanja iza stakla pruža posjetiteljima jedinstveno iskustvo uživanja u flori i fauni koja predstavlja bogatstvo hrvatskog podmorja. Posjetiteljima su svakako najzanimljiviji morski psi, gospodari dubina, a u akvariju ih ima 20-ak vrsta raznih veličina.

U veliki projekt obitelj je ušla iz ljubavi, ali s vremenom su se javili brojni problemi. Prije svega to je slab posjet van sezone, jer tolike bazene treba održavati u hladnom pogonu. Ribe nabavljaju od lokalnih ribara, ili kupuju, uz puno umijeća, truda i troška. A kako dalje, još ne znaju...