Projekt Land Art Parka na Učki

Prošlo je već desetak dana kampanje prikupljanja sredstava za realizaciju projekta Land Art Parka na Učki. Riječ je o umjetničko-ekološkome projektu u kojem sudjeluju udruga Atelier Hayat i Javna ustanova Park prirode Učka.

Voditelj projekta Boris Pecigoš u Dobrom jutu je objasnio kako je projekt zamišljen kao mreža laganih šetnica dostupna osobama svih profila (obiteljima s djecom, starijim osobama, šetačima, izletnicima, avanturistima, planinarima...) na kojoj će uživati u ljepotama prirode i u umjetničkim djelima na mjestima na kojima ih najmanje očekuju - sakrivene u šumama i na planinskim livadama i pašnjacima.

Cilj je napraviti devet staza ukupne dužine oko 20 km, stvoriti najmanje 30 većih i manjih land art radova (kamenih struktura - geoglifa, oslikanih stijena i oslikanih cjepanica), urediti odmorišta s klupama na lijepim mjestima i na vidikovcima, postaviti ulazne table s opisom parka i kartom staza, pripremiti vodič u obliku brošure s kartom i opisom pojedinih točaka u parku na četiri jezika te postaviti zasebne internetske stranice Land Art Parka.

Ovim se projektom želi produbiti kontakt čovjeka s prirodom, jer bi svaki land art rad izletnika naveo da zastane, promotri ga i zamisli se nad njim, osmotri prirodu u njegovoj okolini i time se dublje poveže s iskustvom prirode kako bi ubrao sve njene dobrobiti - ljepotu, nadahnuće, psihofizičke učinke na otpuštanje stresa, relaksaciju, potpunu prisutnost, unutrašnji mir, itd.

Tome bi pridonio i glavni motiv parka - otisak dlana, koji bi izletnike pozivao da sami stave ruke na njih i dodirnu kamen, pa se tako na direktan i taktilan način preko umjetničkog rada povežu s prirodom.

Nažalost, zasad je odaziv javnosti za pomoć u prikupljanju sredstava za realizaciju projekta slab. Svi ste pozvani uživati u ljepotama Učke!