Premijera nove predstave Olivera Frljića 'Kompleks Ristić'

Nova predstava Olivera Frljića Kompleks Ristić sinoć je premijerno izvedena u riječkom Hrvatskom kulturnom domu. Riječ je o koprodukciji HNK Ivana plemenitog Zajca, Slovenskog  mladinskog gledališča, beogradskog festivala BITEF i makedonskog  festivala MOT. Predstava govori o ostavštini Jugoslavije i Ristićeva kazališta.

Snažne slike i scene, bez klasične glume. Glumci kao marionete tijelima se koriste kao simboličnim slikama. Koje prikazuju ostavštinu Jugoslavije u umjetničkom, socijalnom  i političkom smislu. A sve u liku jednog od najistaknutijih jugoslavenskih redatelja Ljubiše Ristića.

On savršeno  funkcionira kao metafora za Jugoslaviju, kako u emancipacijskom smislu, tako i u onoj svojoj terminalnoj fazi kada je postala svoja antiteza, priča redatelj Frljić. Ristić je jedina žrtva neformalne lustracije u Srbiji, dodaje Frljić, a upravo su mu kontradikcije između njegove političke i umjetničke biografije dale ideju za predstavu.

Uz duboku moralnu poruku o potrebi odgovornosti prema sebi i društvu, Kompleks Ristić sadržava i mnogo književnih, slikarskih i filmskih citata, a kroz neverbalni tip kazališnog jezika publici otvara prostor za interperataciju viđenoga.