Rusija 2029. šalje kozmonaute na Mjesec

Rusija planira 2029. godine poslati kozmonaute na Mjesec, najavio je Vladimir Solncev, direktor ruskog javnog poduzeća Energia koje razvija svemirske brodove.

Godine 2029. poslat ćemo svemirski brod s ljudskom posadom na Mjesec, rekao je Solncev, a prenijela Ria Novosti s konferencije o svemirskim tehnologijama u Moskvi. Rusija će 2021. početi testirati svemirski brod projektiran za let na Mjesec. Taj brod trebao bi 2023. početi letove do Međunarodne svemirske postaje (ISS), a na Mjesec biti lansiran 2025. godine.

Europska svemirska agencija (ESA) pozvala je prije tjedan na sudjelovanje u projektu međunarodnog "Mjesečevog sela" koje bi malo po malo gradili roboti, a najavila je i suradnju s ruskom misijom Luna 27 koja je predviđena za 2020. godinu. Svrha te misije bilo bi slanje broda na Mjesec radi istraživanja polarnih područja Mjeseca u kojima su pronađene zalihe leda.

Pedeset četiri godine od prvog lansiranja čovjeka u svemir, kozmonauta Jurija Gagarina, Rusija pokazuje ambiciju slanja ljudske posade na Mjesec, nezadovoljna što su je 1969. pretekle Sjedinjene Države.