Aljoša Jurinić - hrvatski Chopin

Iako smo već proteklih dana o tome izvještavali, ponovit ćemo opet - naš 26-godišnji pijanist Aljoša Jurinić plasirao se u završnicu na Chopinovu natjecanju u Varšavi - među deset najboljih mladih pijanista na svijetu. Povijesni je to uspjeh koji do sada nije ostvario ni jedan Hrvat.

Aljoši Juriniću
to je bilo drugo vatreno krštenje u Varšavi. Prije pet godina dospio je do prvog kruga, a ovogodišnjim ulaskom u finale upisao se u povijest hrvatskog pijanizma.

Dojmovi su mahom pozitivni i to je zapravo koliko god je natjecanje toliko je i festival mladih umjetnika, jer u krajnjoj liniji umjetnost ne možemo točno valorizirati, kaže.

Međunarodno pijanističko natjecanje Fryderyk Chopin najveće je i najglasovitije u svijetu. Od rekordna 452 kandidata iz cijeloga svijeta Aljoša Jurinić je plasmanom među 10 najboljih došao do pijanističkog vrha.

U Varšavi je došao dalje od bilo kojeg našeg pijanista, ispraćen je ovacijama nakon što je uz Varšavsku filharmoniju odsvirao Chopinov klavirski koncert u e-molu.

Tek mu je 26 godina, a međunarodni uspjesi stižu jedan za drugim. Početak godine bio je u znaku debija u njujorškom Carnegie Hallu, a uspjeh u Varšavi otvorit će mladom umjetniku i vrata drugih svjetskih koncertnih pozornica.