Proizvođači mesa: Studija o kancerogenosti mesa 'groteskna'

Dan nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila da bi prerađeno, a možda i crveno meso mogli biti povezani s razvojem raka, predstavnici mesne industrije takve su zaključke nazvali grotesknima i pozvali javnost da svemu pristupi sa zrncem soli.

Sjevernoamerički institut za meso (NAMI) ustvrdio je da su brojni autori samljeli sve podatke kako bi dobili takav rezultat.

Centar za vezu mesnoprerađivačkih industrija Europske unije drži neprimjerenim da se bilo koji čimbenik izolirano promatra kao rizičan za porast razvoja raka. To je kompleksno pitanje koje može ovisiti o kombinaciji brojnih drugih čimbenika kao što su dob, genetika, prehrambeni režim, okoliš i životni stil, navodi Centar.

U Francuskoj, koja je najveći europski proizvođač goveđeg mesa, FNSEA, najveći sindikat zaposlenih u poljoprivredi, odgovara da čak i ako pretjerana konzumacija mesa nije nešto što bi trebalo podržati , moguće je jesti meso ako ga se kombinira s povrćem i ostvari uravnotežena prehrana.

Australija, među najvećim svjetskim izvoznicima mesa, kratko je odbacila zaključke, a usporedbu kobasica s cigaretama nazvala grotesknom.

Udruge vegetarijanaca s druge su strane pozdravile u zaključke WHO-a poručivši da životinjski proteini nisu dobri za čovjeka.

Stručnjaci, nutricionisti, već su upozorili da su količine važne. To ne znači da morate prestati jesti crveno ili prerađeno meso. No ako ga jedete mnogo, morat ćete razmisliti o smanjenju količina, ocijenio je primarijus Tim Key, epidemiolog iz britanskog istraživačkog centra za rak.