Luciano svojim maketama oživljava povijest hrvatskog Jadrana

Luciano Keber brodomaketarstvom se počeo baviti u osnovnoj školi, a tijekom tridesetpet godina svoje je kreacije izlagao na brojnim samostalnim i zajedničkim izložbama.

Od 1993. sudjeluje na međunarodnim natjecanjima brodomaketara, a te je godine osvojio i prvu nagradu na jednom takvom natjecanju. Autor je dviju knjiga, prve hrvatske literature iz područja brodomaketarstva 'Tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana' te 'Priručnika za izradu makete trabakula'.

Svoje iskustvo i znanje prenosi na mlađe naraštaje i savjetnik je mnogim brodomaketarima. Uz to, redovito objavljuje članke i stručne radove u časopisima pomorske tematike.

U Etnografskom muzeju otvorena je njegova izložba maketa 'Tradicijske barke Jadrana' nastala kao rezultat autorova dugogodišnjeg istraživanja tradicijske brodogradnje. Na njoj su izložene makete brodova većih dimenzija, među kojima je najveća dužine dva i pol te visine dva metra. 

Kako svojim maketama oživljava povijest te zašto izrađuje isključivo tradicionalne brodice hrvatskog Jadrana doznala je Tomislava Gudelj.