WHO: Mesne prerađevine i crveno meso povećavaju rizik od raka

Posljednja istraživanja Svjetske zdravstvene organizacije i Međunarodne organizacije za istraživanje raka pokazuju da prerađeno, a možda i crveno meso može povećati rizik od raka. Ta je vijest diljem svijeta odmah izazvala polemike, rasprave i upozorenja.

Međunarodna agencija za istraživanje raka tvrdi kako ima dovoljno dokaza da prerađeno meso može svrstati u "skupinu 1''.

Ne samo mesne prerađevine, hrenovke i šunka naprimjer, nego i crveno meso, govedina, teletina, svinjetina i janjetina mogu se svrstati u skupinu u kojoj su tvari koje se povezuju s rakom poput - duhana, azbesta i dizelskih isparavanja. Tvrdi to i Svjetska zdravstvena organizacija. Nekima šok, drugima poznata činjenica.

Liječnici su već upozoravali potrošače da ograniče unos crvenog mesa i prerađevina kako bi spriječili pojavu kardiovaskularnih bolesti i pretilost.

Od magistrice nutricionizma Irene Švende doznajte u čemu je opasnost:
A nutricionisti su i do sada govorili kako sve treba jesti umjereno, valja konzumirati različite prehrambene proizvode, nikada ništa pretjerano. Samo tako možemo spriječiti probleme koji bi nastali kontaminacijom.

No, razumna i umjerena osoba, može se pretpostaviti, nakon ovih izvješća neće paničariti.

Prava i potpuna reakcija predstavnika mesne industrije još nije stigla... No, može se očekivati - bit će žestoka! Za sada samo upozoravaju - crveno je meso bogato vitaminima, cinkom i željezom, a ti su sastojci potrebni svakom organizmu!