Nošnje - svjedoci kaštelanske povijesti

Izložba o kaštelanskome tradicijskom ruhu, postavljena u splitskome Etnografskom muzeju, prva je cjelovita prezentacija tog dijela kaštelanske baštine. U središtu su - nošnje - njihov izgled, izbor materijala te kako odražavaju način života, društvene, političke i gospodarske promjene.

Bila je potrebna suradnja splitskoga Etnografskoga i kaštelanskog muzeja kako bi se spojila građa, stručna znanja, godine istraživanja - rezultat je zanimljiva, slikovita, poučna i raskošna izložba.

Nošnje svjedoče o stoljećima kaštelanske povijesti. Izvorne tkanine otkrivaju da je riječ o poljoprivrednom kraju u kojem su žene od vlastitih proizvoda oblikovale odjeću: od lana, brnistre, konoplje i ovčje vune.

Potkraj 19. stoljeća, kada jačaju građanske obitelji, domaće tkanine zamjenjuju uvozni, skuplji materijali. Kaštelanske žene nadmetale su se odijevanjem, posebice sa Splićankama.

Kaštelanska nošnja je bila jednostavnija, elegantnija pa čak i finija imala je evropski štih, kažu stručnjaci.

Nekada obvezna, kaštelanska tradicijska nošnja nakon Prvoga svjetskog rata gubi uporabnu vrijednost. Postupno postaje odjeća za svečane prigode kojom se izražava identitet i lokalna pripadnost.