Njih dvoje u tri grada Indije

Iva Soldo i Ivan Brezak krajem ljeta uputili su se u Indiju.

Prvi je na repertoaru bio New Delhi, gdje su doživjeli gotovo 'kulturološki šok'. U New Delhiju su proveli tri dana. U blizini je Agra, Taj Mahal, a morali su, kako kaže Iva, 'obaviti' sve klasične turističke aktivnosti. Obišli su i manje hramove i znamenitosti. Iz tih tura upozoravaju buduće putnike da oko turističkih destinacija ima puno prevaranata. Mi smo njima, kaže Iva, hodajući novčanici. Nije ništa jednostavno, čak i za kupnju obične karte treba par sati. Privikavali su se na kaos, uličnu hranu pa upozoravaju da se mora paziti što se jede. Preporučuju jesti pečeno i skuhano. Hrana je puna začina, jede se mnogo riže i većina harane je pikantna.
Kaos na ulicama uvijek izaziva prvotni šok. Svi kao da voze slalom na cesti u oba smjera, a uobičajeno je da se na cesti nalaze i životinje, osobito krave.

Nakon New Delhija, krenuli ste u Varanasi što im je, kažu, bio najljepši dio putovanja.
Varanasi je jedan od najstarijih gradova na svijetu. To je grad u koji Indijci dolaze umrijeti. Nakon spaljivanja pepeo se prosipa u rijeku Ganges. Fascinantni su ti obredi i kako mole, govori Iva. U Varanasi dolaze sve manjinske religijske skupine. Iva i Ivan stigli su baš za vrijeme festivala Šive, tako da na ulicama nije bilo mira. Doživjeli su tako najveći kaos. Vozači stalno trube, signaliziraju da su u prometu. Dokovi Gangesa su mirni, a sve ostalo kaos. Jedino su u hotelu mogli naći  '5 minute tišine'. Obred spaljivanja košta oko 12 000 kuna, pa si samo si bogate obitelji mogu priuštiti smrt u Varanasiju. Obred spaljivanja obično počne u 5 sati ujutro, na jednom su i bili.

Veliko 'indijsko finale' Ive i Ivana bio je Mumbai. Grad gotovo potpune suprotnost New Delhiju, ali grad u kojem su postale najočitije ogromne klasne razlike u indijskom društvu. U Mumbaiju su doživjeli jednu sasvim drugu Indiju. Posjetili su Ivinu prijateljicu, za koju nisu niti znali da je pripadnica više indijske kaste. Doživjeli su potpuni luksuz i upoznali indijsku 'zlatnu mladež'.
Mumbai je moderan grad, Iva ga je doživjela kao Miami Indije. Osjeti se da je ekonomski snažniji, što se vidi se po automobilima na ulici. Sva djeca obitelji u kojoj su bili gosti, studirala su u SAD-u. Uobičajeno je da rade cijeli dan od kuće, a djeca uglavnom nasljeđuju obiteljski posao.

Nakon povratka Iva je bila sigurna da se neće vratiti jednoga dana u Indiju, ali sada kako vrijeme odmiče, zna da ipak hoće. Međutim, kaže da se jedino u Varanasiju osjeti taj 'drugi svijet'. Ivanov najbolji trenutak zapravo je bio trenutak tišine koji je uspio doživjeti u paku New Delhija u kojem nema ljudi. Gužve su naporne, ali je iskustvo, kaže. Za put u Indiju nikad nećete reći bilo je to predivno iskustvo, nego ovo je zanimljivo iskustvo. To je  najveća demokracija na svijetu, kaže Ivan, na prvi pogled totalni kaos, ali sve to ima zapravo svoj red.

Iva i Ivan ne vole putovati tipično turistički, vole ići izvan 'comfort zone', kažu da to otvara vidike i da se iz tih različitosti može učiti. I biti osvješteniji. Vole otići nekamo jednom godišnje, a iduće godine u planu je Amerika, Route 66… Dobro jutro, Hrvatska ih čeka da se vrate.