Likovna kolonija 'Palmižana 2015'

Na Sv. Klementu, jednom od Paklinskih otoka u blizini Hvara, postavljena je izložba trinaest umjetnika svjetskog ugleda. Slikali su i boravili na Palmižani, kod obitelji Meneghello. Nakon povratka svojim domovima, ostavili su slike koje će s malenoga škoja krenuti na put do dalekog Pekinga i dalje, na veliku međunarodnu turneju.

U uvali Palmižana obitelj Meneghello već gotovo pola stoljeća okuplja umjetnike pa nije neobično da je i prva međunarodna likovna kolonija organizirana upravo ovdje. Ovoga ljeta umjetnici su došli iz devet zemalja, program je financirala kineska Zaklada za kulturnu razmjenu mladih umjetnika. Kinezima je naime jako zanimljiva umjetnost zapadnog svijeta, sve više ulažu u likovnu kulturu. Znao je to Gordan Novak, Hvaranin, galerista, koji već više od 3 desetljeća živi u Kanadi. Kinezi su u zadnjih 5 godina izgradili 3 000 muzeja moderne umjetnosti i svi oni žele barem 2 do 3 izložbe godišnje koje su suvremena umjetnost izvan Kine, ističe galerist Novak.

Višegodišnja suradnja s Kinezima i razvila se ideja o likovnoj koloniji negdje u Europi. Može, ali dođite meni doma, uvjetovao je gospodin Novak. Ako ne u Hvar onda njemu najbliže na Palmižanu kod obitelji Menegelo. Izbor na Palmižanu je pao i zato što Palmižana već 200 godina pokušava pomiriti kulturu i turizam i ekologiju, ističe Dagmar Meneghello.

Palmižana je bila veliki atelije na otvorenom. Sada su slike izložene u vili Meneghelo. Gotovo svi umjetnici prvi put su bili u Hrvatskoj. Njihove biografije govore da su u svojim zemljama među najboljima, primjerice Mirjam Kabesa predstavlja je Izrael na 'Venecijanskom bijenalu'. Nju sam čak pozvao na neviđeno. Znao sam njene radove, poslao link na Palmižanu i rekao: ja sam taj, Palmižana je to i mi te pozivamo. I ona je odmah došla, govori galerist Novak. I uživala s ostalima u krajoliku, biranim jelima i hvarskim vinima. Zadaća likovnih kolonija i jest susreti s novim zemljama, ljudima i kulturama. Od domaćih, na Palmižani je slikao Ivo Ćorković.

Nakon prestižnih svjetskih manifestacija, galerija, brojnih nagrada, umjetnici iz Amerike, Kanade, Kine, Belgije, Izraela… ostavili su gotovo stotinu radova, prvo na ogled Hvaranima. Pa će na put Pekinga. Kinezi su spremni dalje ulagati u koloniju, pa organizatori najavljuju i dogodine okupljanje svjetske likovne 'kreme' na Palmižani.