Najbolji mladi poljoprivrednik

Iako raditi na zemlji nije jednostavno, Ivan Veselić prionuo je na posao odmah nakon srednje škole. I u konkurenciji od 55 mladih poljoprivrednika, proglašen je najboljim. Ivane Debeljak zabilježila je jedan njegov radni dan.

Novo Selo Palanječko, nedaleko od Siska. Idila obitelji Veselić. Dinje, šljive, šipak... 40-ak vrsta povrća, od raznih salata do rajčice i paprike. No da bi sve to rodilo na 12 hektara, treba se potruditi i uprljati ruke. Naš posao je takav da nikad nema odmora, ni blagdana, ni petka ni svetka kako se kaže. Radimo od jutra do navečer…  I u jesen, kad se većina poljoprivrednika i drugih odmara, pripremamo tla za proljeće. Međutim i preko zime imat ćemo puno posla, jer sadimo u naše plastenike zimske salate, opisuje svoj rad Ivan Veselić.

Ivan je najmlađi član obitelji, a u ovoj priči i najvažniji. Već pet godina upravo on vodi brigu o gospodarstvu; glavna je njegova riječ. Netom nakon završene srednje škole upustio se u ovaj posao i dosada, kaže nije požalio. Da bi naučio što više o poljoprivredi, nakon srednje škole upisao se na Visoko gospodarsko učilište. Na imanju je odmah uveo promjene. Dok smo bili u konvencionalnoj proizvodnji previše se koristilo pesticida, kemijskih sredstava i to nam se jednostavno zgadilo, pa smo krenuli smo u novu priču bez upotrebe kemijskih sredstava. Sada koristima doslovno samo biljne preparate, ističe Ivan.

Tako se sad već pet godina bave isključivo ekološkim uzgojem, a posao su proširili i izvan polja. Od povrća koje uzgajaju rade i ajvar, pinđur, grah s povrćem, soko od mrkve, sok od rajčice. Rade još i džemove od jagoda i dunja, pekmez od šljiva, namaz od tikva i jabuka sve po bakinim recepturama provjerenim tijekom mnogih godina. I te proizvode rade po eko standardima, bez umjetnih dodataka i konzervanasa.

Ivanov rad i planovi za budućnost u kojoj će proširiti svoju ekopriču, svidjeli su se i članovima Europske pučke stranke. Od 55 prijavljenih mladih poljoprivrednika iz Hrvatske, Ivana su proglasili najboljim. Titula za najboljeg mladog poljoprivrednika znači prvenstveno jedan poticaj za rad dalje. To je jedno veliko priznanje za naš sav trud. Ovim proglašenjem plasirao se na europske natjecanja koja će se održati u Bruxellu početkom 2016., a Ivan se nada da će Hrvatsku predstaviti u dobrom svjetlu i da će njegova projekt biti prepoznat kao 'najodrživiji projekt'.

Nakon svega što smo vidjeli, dalo se naslutiti, no ipak smo htjeli iz njegovih usta čuti, razmišlja li o tome da, poput mnogih svojih vršnjaka, ikada napusti Hrvatsku. Ne nikako, nikada, njegov je odlučan odgovor.

Uz mlade poput Ivana i prirodno bogatstvo naše domovine, za svijetlu budućnost uistinu se ne trebamo brinuti.