Čikola čeka svoje turiste

Dosad neotkriven kanjon Čikole drnišani su naumili turistički valorizirati. zbog čega su i krenuli u program 'Razvoj ruralnog turizma na rubnim dijelovima Nacionalnog parka Krka'. Namjera je u kanjon Čikole privući one željne avanture, jer takvih je u Hrvatskoj sve više i više.

Kanjon Čikole uskoro bi trebala postati prvorazredna atrakcija adrenalinskog turizma, pa nikoga ne čudi 50-ak penjača koji se 'vješaju' po stijenama. Zadaća im je opremiti 40 penjačkih smjerova. Mi smo oni prvi koji rade sve pripreme, čišćenje stijena, osiguranja kako bi poslije penjači mogli doći sa svojom užadi i to penjati, objašnjava Daniel Piccini iz Sportskog penjačkog kluba Marulianus iz Splita.

Uložit će Drnišani u kanjon 632 000 eura, najvećim dijelom Europinih. Ciljana skupina: ovisnici o adrenalinu. A takvi već trljaju ruke. Nama to znači da se nećemo morati voziti do Paklenice ili Marjana nego ćemo imat stijenu tu na 15,20 minuta od grada. Bit će dosta veliko i atraktivno penjalište, konkretan je Pere Županović, Sportsko penjački klub Teton iz Šibenika.

Kao posebnu atrakciju u Drnišu ističu kilometar i pol dug 'zip-lajn'. No to nije sve. Biciklističke staze, ruta oko 80 km, i uređenje mlinice na rijeci Čikole gdje će se urediti etnološka kolekcija i suvenirnica, govori Ivana Sučić, voditeljica projekta 'Razvoj turizma na rubnim dijelovima NP Krka'.

A zakotrljao se ovaj projekt s ciljem da se na adekvatan način uz minimalnu intervenciju ljudske ruke omogući obilazak, turizam i lokalnom stanovništvu da to bude poticaj da počnu razmišljati na koji način mogu iskoristiti ovako vrijedno prirodno područje, ističe Renata Slavica, zamjenica ravnateljice Javne ustanove Priroda Šibensko-kninske županije

Kanjon Čikole trebao bi postati okosnica razvoja drniškog turizma. Uz gastro i kulturnu ponudu, dakako. Rok za dovršetak projekta je polovina 2016.