Rižoto od lupara

Proslavljeni kuhar Zlatko Marinović za gledatelje Dobrog jutra pripremio je rižoto od školjka lupara, svima znanih priljepaka.

Ta, danas pomalo zaboravljena školjka, odličan je sastojak za izvrstan rižoto. Kuhar Marinović kaže za lupare da su to ribarske školjke jer su ih ribari često i rado jeli tek odvojene od stijena bez ikakvih dodataka. Specifičnost lupara je u njenom okusnom mesu u kojem kao da možemo okusiti čitavo more i morski svijet.
Lupare možete u kuhinji kombinirati s kozicama, preporučuje kuhar Marinović.  

Rižoto od lupara


½ kg lupara (priljepaka)
½ kapule (crvenog luka)
2 rajčice
Do 2 dl bijelog vina
Papar
Sol

Na malo maslinovog ulja propirjamo kratko kapulu, na nju dodamo, prethodno u vodi obarene lupare. Vodu u kojoj se obarili školjke, da bi se odvojilo tijelo školjke, sačuvajte. 
Dodajte malo papra, soli, bijelog vina i dvije rajčice. Sve to zajedno kratko pirjamo te dodamo rižu koji ukuhavamo dodajući vodu koju smo sačuvali.

Servirajte ukrašeno motarom (matar, petrovac ili šćulac).

U slast.