Složni susjedi udahnjuju novi život nekadašnjoj ledani

I dok se vani bivši kompleksi tvorničke arhitekture pretvaraju u luksuzne stambene objekte ili supermoderne klubove, zagrebačka napuštena industrijska baština umire prirodnom smrću. Ipak, novi život jednom od prostora odlučili su mu podariti njegovi najbliži. Susjedi u Bauerovoj ulici spašavaju nekadašnju ledanu.

Lampa koja ne pamti kad je gorjela, prozor koji već dugo poznaje samo propuh, šuplji krovovi i nešto što je nekad bilo stolica - stanari Bauerove ulice u Zagrebu nemaju baš neki pogled na svoje dvorište. Ondje se, naime, nalazi nekadašnja ledana, izgrađena početkom prošlog stoljeća koja je bila u funkciji sve do polovice 60-ih godina 20. stoljeća. To je kompleks koji je zadnjih 30-ak godina u stalnom zapuštanju, on je potpuno zapušten, prepušten propadanju, ističe novinar Domagoj Margetić.

Dugogodišnji susjedi, od kojih je većina odrastala uz prostor bivše ledane, zbog emotivne povezanosti i želje da još jedan prostor ne postane garaža ili shoping centar, odlučili su revitalizirati kompleks ledane kao kreativan centar. Prema europskim uzorima, kaže Domagoj. Prije mjesec dana stanari Bauerove ulice odlučili su uzeti stvar u svoje ruke. Osnovali su udrugu Kreativni centar Ledana kojoj su se pridružili raznorazni umjetnici i slobodni strijelci.

Ledana je velika nekih 2000 kvadratnih metara od kojih je zasad u funkciji tek 500-tinjak. Složne su ruke zasad očistile prostor od 2 tone smeća, no posla je ovdje još preko glave. Važno je naglasiti da stanari nisu bespravno ušli u ovaj prostor. Bitna činjenica je da su vlasnici ovog prostora građani, lokalna zajednica koja živi u ovim okolnim stanovima. To olakšava puno jer pravno možemo ući u prostore i raditi određene revitalizacijske programe, objašnjava Krešo Galović, povjesničar umjetnosti.

Pjesnici, grafiteri, balerine... popis mogućih kreativnih podstanara koji ne bi plaćali stanarinu je podugačak. Udruga otvara vrata svima koji žele stvarati, bez naknade. Pa je tako, bez obzira na trošnost zgrade, ondje već postavljena izložba karikatura Stiva Cinika.

Aktivisti su izložili svoje transparente, a u najvećem uporabnom prostoru zasad, nalazi se stalni postav Ledane, nekadašnji rekviziti aranžerskog studija Slavija prometa koji je također bio podstanar u ledani nakon što je to ona prestala biti.

Kreativci i aktivisti iz Bauerove nadaju se da će uspjeti zaštititi ledanu kao spomeničku baštinu, a i aplicirat će na natječaj europske unije za obnovu industrijske baštine. Jer treba dovesti struju, vodu, popraviti krovove, zagrijati ledanu. Zasad se grije samo ljudskom toplinom.