Radnicima Imunološkog isplaćene sve tri zaostale plaće

Radnicima Imunološkog zavoda jučer su isplaćene sve tri zaostale plaće. Ostaje sada vratiti u Zavod proizvodnju - uz restrukturiranje, izgradnju novih pogona i dobivanje dozvola za proizvodnju krvnih pripravaka i bakterijskih cjepiva.

Podsjetimo, Vlada je u kolovozu donijela uredbu kojom Imunološki zavod (IZ) postaje javna ustanova od strateškog i općeg gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku, u cilju osiguravanja opstanka proizvodnje cjepiva i krvnih derivata iz ljudske plazme kao proizvodnje od strateške važnosti za zdravstveni sustav Hrvatske i zaštite zdravlja njezinih stanovnika.

Kronologiju pretvorbe Imunološkog zavoda pogledajte ovdje:Bolju vijest radnici, koji nisu primili četiri plaće, ali i Zavod, kojemu je blokiran račun, nisu mogli primiti. Tema je ovo o kojoj će se, doznajemo, razgovarati na užem kabinetu Vlade.

U iduća tri mjeseca tek će razraditi kako će tu odluku provesti u djelo. Koliko će to državu stajati i kojim će novcem isplatiti male dioničare, zasad se ne zna. Imunološkim će upravljati Ministarstvo zdravlja.
Pretvorbom Imunološkog zavoda u javnu ustanovu sačuvat će se proizvodnja i riješiti pitanje korištenja sojeva virusa, što je državni interes.

Odluku Vlade pozdravlja i Visia Croatica, koja je htjela kupiti Imunološki zavod za 8 milijuna kuna. Njihova je ponuda odbijena prije mjesec dana, a prikupljeni novac građanima planiraju vratiti. Povrat novca građani mogu očekivati na jesen, kad Vlada vrati pola milijuna kuna koje je Visia Croatica platila za ponudbeno jamstvo.