Muzejski portal dokazuje da muzeji nisu dosadni

Muzejski portal Hrvatskog muzejskog društva, koji omogućuje brzo online pretraživanje svih događanja muzeja i galerija iz cijele Hrvatske, pokazat će da muzeji nisu dosadno, već dinamično i ugodno mjesto kojemu će se posjetitelji uvijek rado vraćati, rečeno je na predstavljanju u Muzeju Mimara.

Još se borimo s predrasudama da su muzeji dosadno mjesto, a Muzejski portal dokazuje da to nije tako,  rekao je Danko Dujmović, koji je uz Jelenu Hotko, Anu Filep i Petru Braun urednik Portala. Portal pokazuje da muzeji mogu biti mjesto za ugodan boravak kojemu se posjetitelji svih dobi mogu uvijek vraćati, kako se u njima može kreativno stvarati, učiti kroz igru i zabavu ili početi otkrivati značaj baštine, dodao je.

Muzejski portal dostupan je javnosti od prosinca, kada je pokrenut s desetak muzejskih institucija sa zagrebačkog područja, no u proteklih godinu dana pridružili su mu se muzeji iz cijele Hrvatske.

Do danas je registrirano 53 muzeja koji nude više od 140 aktivnosti, kreativne i tematske radionice, stručna vodstva, predavanja, projekcije, promocije, igraonice i ostala događanja za različitu starosnu dob, od predškolskog uzrasta do umirovljenika.

Projekt je ostvaren u suradnji muzejskih pedagoga i ostalih muzejskih stručnjaka. Namijenjen je ponajprije nastavnicima i predškolskim odgajateljima radi čvršćeg povezivanja te lakšeg uključivanja posjeta muzejima u nastavne planove i programe,  ali i svim ciljanim skupinama muzejskih posjetitelja. Kao mrežni katalog može se pretraživati na http://muzejski-portal.hrmud.hr, a novosti objavljuje i na društvenim mrežama, Facebooku i Twitteru.