Znate li što je medun?

Riječka ekipa Dobrog jutra zaputila s do Kukuljanova da dozna iz prve ruke sve o medunu. Klaudia Modrić Plantarić razgovarala je s Damirom Zanuškarom, proizvođačem meduna.

U Kukljanovu se Damirovve pčele odmaraju, jer pčele kad se temperatura spusti ispod 10 °C smanje svoje aktivnosti na minimum.

Medun ne potječe od nektara, već od medne rose koja je produkt metabolizma lisnih uši karakterističnih za goranski kraj i stoga je jedan od najautentičnijih proizvoda Gorskog kotara.


Med medun je posebna priča koju Damir uvijek voli ispričati. Medun je vrhunski med, izuzetne kvalitete. Porijeklo riječi medun je staroslavenski, a osobito se koristila u Gorskom kotaru, a znači uš. Medun je med iz porodice medljike, proizvod biljaka koje proizvode floemski sok do kojeg ne mogu doći pčele, posrednici su uši na jeli i smreci. Ima ih viša no najznačajnija je zelena jelinja uš koja siše na pasivan naći floemski sok. Dio prerađuje, a veći dio u vidu kapljice na zatku ispušta u okolinu i to je ta tzv. medna rosa koju skupljaju pčele te u košnici nastaje med medun.

Zbog toga skupljanje meduna traje i do 7 godina. Izuzetno je bogat mineralnim tvarima i enzimima i to je ono što ga uzdiže iznad drugih medova. Konzumiranje ovog meda medar Zanaškur preporučuje srčanim bolesnicima i slabokrvnim ljudima. Nova istraživanja pokazuju, kazuje Zanaškur, da je medun izuzetno antibaktericidan te je dobar za sprečavanje daljnjeg razvijanja virusa.