'Barba Stipan za dicu'

U Badanu, pokraj Drniša živi Stipan Stipe Grcić (77) drniški pučki pjesnik. Prve stihove barba Stipan na papir je bacio još davne 1966. Kotrljaju mu se otada slova niz papir svakodnevno. Iza njega 10 je zbirki pjesama. Posljednju, naslova 'Barba Stipan za dicu' pomogli su mu urediti čitatelji. Raspon godina od 7 do 10.

'Progutali' su tiskarski strojevi 70-ak pjesama barba Stipana. Među korice 'stisle' su se najljepše pjesme iz osam njegovih zbirki. Tu su moji šišmiši, mace, a i ježi. Tu su male kornjače, sve u knjizi leži. I još puno toga u knjigu je stalo, otvori je i pročitaj i ti barem malo, u stihovima govori barba Stipan.

Izbor pjesama 'amenovali' su čitatelji. Oni čije ime stoji u impresumu. Koji su barba Stipanovu zbirku i ilustrirali. Rafael Hrstić (9) i Ana Begonja (10). Nije nam bilo teško. Naravno, isposvađali smo se koji će crtež biti u knjizi, iskreni su mladi autori.
             
Dječjom rukom zabilježili su pjesničke slike barba Stipana mladi drnišani onako kako ih oni vide. Ne slučajno, otkriva urednica knjige Robertina Hrstić. Zadovoljna sam zbog toga što je došlo do kontakta čitatelja i pisca i potpuno je oživio taj susret, a to i jest smisao književnosti da živi u sadašnjosti i čitateljevim očima

Pravi je ovo udžbenik ophođenja prema prirodi. A priroda je i barba Stipanova vječna inspiracija. Stihovi i Stipan kliknuli su na prvu. Još '66. Slaže ih i kad je sretan. I kad je nezadovoljan. Pohranio je u glavi trajno Stipan 115 pjesama. Ostatak se ne trudi popamtiti. A stihove Stipan govori  - reći će njegovi kolege pjesnici - ko da grom srce para.

Recimo još ovo: barba Stipan već najavljuje novu zbirku pjesama. Ova će nositi, kaže, oznaku 18+.