Novi ulaz zagrebačkog Zoološkog vrta

Zoološki vrt u Zagrebu otvorio je novi Istočni ulaz kao dio projekta vrijednog gotovo 40 milijuna kuna u sklopu kojeg će se izgraditi restoran s odmorištem i vidikovcem, infocentar, suvenirnica i mostovi. Time će se promijeniti izgled ZOO-a, odnosno pojačati turistička infrastruktura. 90 godina star ulaz zamijenjuje se novim Istočnim ulazom kako bi se omogućio pristupačniji ulazak s tramvajske stanice i pristupačniji ulazak posjetiteljima koji su slabije pokretni.  

Ulaz je smješten na križanju Maksimirske ulice i Ulice fakultetskog dobra, a   zatvaranjem starog ulaza počet će veliki radovi na zapadnom dijelu ZOO-a. Zbog toga će dio životinja biti premješten u druge zoološke vrtove te će cijena ulaznica biti za trećinu niža.

Završetak prve faze modernizacije ZOO-a planira se do rujna 2016. nakon čega bi se počelo s drugom fazom. Projektni tim Zagreba i Zoološki vrt rade na preduvjetima podizanja kvalitete usluga za posjetitelje, kvalitete smještaja životinja te uvjeta za daljnji razvoj programa, koji su usmjereni na edukaciju o zaštiti prirode i održivom razvoju. Istaknuta je važnost stalnog poboljšanja dobrobiti životinja te rada na očuvanju ugroženih životinjskih vrsta preko europskih programa zaštite. Projekt sufinancira Europska unija iz Europskoga fonda za regionalni razvoj (EFRD).

Ekipa Dobrog jutra bila je u Zagrebačkom zoološkom vrtu i u razgovoru s edukatorom Tomislavom Krizmanićem provjerila kako izgleda novi ulaz. Tijekom modernizacije, otkrio je Tomislav, trebala bi se napraviti nova nastamba, za, posvuda u svijetu, ugrožene lemure i cijela jedna tematska cjelina posvećena Madagaskaru, pa je i zato nova maskota vrta simpatični lemur.