Hrvatska postala regionalni lider u industriji videoigara

Videoigre su jedna od brzorastućih industrija u svijetu, a premašuju čak i holivudsku zaradu. Tako je i u Hrvatskoj, gdje su se u četvrtak prvi put susreli domaći filmaši i stručnjaci iz videoindustrije. 

Da je industrija videoigara u svijetu zasigurno nadmašila filmsku, bilo je očito i danas u kinodvorani na zagrebačkom Kaptolu, gdje su gameri svojom brojnošću pokazali primat. Ondje se predstavilo 20-ak hrvatskih tvrtki koje se bave proizvodnjom videoigara, a i pokazale su da su uspješne kada je riječ o zaradi i privlačenju publike. 

Prošla je godina bila jako dobra, a zasada imamo samo procjene - zarada je bila oko 100 milijuna kuna. Hrvatska je napokon regionalni lider u nečemu, makar su to i videoigre, rekao je jedan od sudionika. 
U svjetskom uspjeh može im pomoći audiovizualni, odnosno filmski sektor. Organizator druženja europski ured MEDIA, od lani prima prijave i financira proizvodnju videoigara. Također, iz HAVC-a bi trebala stići potpora u sljedećih pet godina, a sudionici vjeruju da veliki potencijal imaju igre inteligencije te one nastale prema dječjim filmovima. 

Dok su neanimirane, odnosno filmske igre u svijetu sve traženije, u Hrvatskoj se pitaju treba li raditi videoigru inspiriranu filmom ili film inspiriran videoigrom. O tome više je doznala Maja Njirjak.