Dvadeset godina HRT-ove emisije 'Vrijeme je za jazz'

U petak 23. listopada u 20 sati jedina emisija Hrvatske radiotelevizije koja se sustavno bavi jazz-glazbom slavi dvadeset godina emitiranja. Jubilarnu godinu emisija 'Vrijeme je za jazz' obilježit će svečanim koncertom kvarteta Garyja Bartza u Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Ekipa istinskih zaljubljenika u jazz godinama se nije puno mijenjala. Do odlaska u mirovinu Žarko Černjul bio je urednikom punih osamnaest godina, a nakon njegova je odlaska u mirovinu uredničku palicu preuzela Melanija Pović Jagarinec, koja je od samoga početka suradnica emisije i velika zaljubljenica u tu najkreativniju vrstu glazbe.

"U dvadeset godina koliko sam provela u emisiji razvijam se s njom i ja sama. Radim, učim i razmišljam kroz iskustvo glazbe koja me zaokuplja. U komunikaciji s umjetnicima i suradnicima te prenošenju toga iskustva na mali ekran pronalazim zadovoljstvo i mali doprinos glazbenoj kulturi", kaže urednica Melanija Pović Jagarinec. 

Emisija je krenula 1995. godine iz malog studija s najavama koncerata inozemne produkcije, a s ulaskom u koncertne dvorane uključila se i u aktivnosti sve bogatije domaće jazz-scene. U emisiji su svoje najranije nastupe imali sada već etablirani domaći glazbenici poput Matije Dedića, Tamare Obrovac i Ante Gele.

"Vrijeme je za jazz" godinama otkriva nove mlade talente, prati jazz-festivale, bogate cikluse koncerata Jazz orkestra HRT-a te nastupe najvećih jazz-zvijezda kao što su Gary Barton, Carla Bley, Ron Carter, Archie Shepp, Dee Dee Bridgewater, James Carter, Abbey Lincoln, Lee Konitz, Charles Tolliver, Michel Camilo i drugi.