Evo zašto ga pivopije vole! Pivo djeluje umirujuće i izaziva ugodu

Tijekom prošlog stoljeća za izreku 'privce za živce' objašnjenje se pronalazilo u vitaminu B i hmelju. Danas brojni dokazi upućuju na to da pivo pridonosi opuštanju te koristi dobrom snu i zbog drugih novootkrivenih tvari koje sadržava.

Umjerena konzumacija piva, odnosno najviše jedno malo pivo na dan za žene i dva mala piva za muškarce, pridonosi prehrani i ima opuštajući učinak te može pomoći kod nesanice. Smatra se da je za taj učinak, osim sadržaja alkohola, zaslužan i hmelj koji se već stoljećima upotrebljava kao prirodno sredstvo za smirenje.

Tek odnedavno poznato je da pivo sadržava i melatonin, hormon koji utječe na regulaciju budnosti i sna, odnosno služi kao unutarnji sat. Melatonin je hormon koji prirodno proizvodi epifiza, malena žlijezda veličine graška smještena u sredini mozga. 
 
Također, nedavno je otkriveno da karakterističan gorkast okus piva potiče lučenje dopamina, hormona ugode. Pribroje li se tomu sve druge korisne molekule koje pivo sadržava, čini se da umjerena konzumacija može imati povoljno djelovanje na zdravlje. Valja naglasiti da je ključna riječ umjereno, a pritom se misli na tri do šest decilitara piva na dan za muškarce i do tri decilitra piva za žene. 

Pivo sadržava molekule i hranjive tvari koje djeluju umirujuće i izazivaju ugodu, poput melatonina čija se razina u krvi povećava nakon konzumacije, ali prekomjerna konzumacija ima suprotan učinak i može biti razorna za tijelo, psihu i okolinu, navodi predsjednica Hrvatskog instituta za nutricionizam Darija Vranešić Bender.