Neka djeca ostat će bez omiljenog dara! Moguća nestašica lego-kockica uoči Božića

Neka djeca možda ove godine neće dobiti željeni božićni poklon jer Legove tvornice, iako rade punom brzinom, neće moći proizvesti dovoljno plastičnih kockica da udovolje potražnji trgovina igračaka u Europi.

Danska kompanija postala je najveći svjetski proizvođač igračaka prema prodaji, pretekavši tako američki Mattel, djelomično i zahvaljujući seriji igračaka vezanoj uz filmove.

Teškoće s preciznim prognozama potražnje znače da neke narudžbe neće biti pravodobno isporučene. Nećemo biti u mogućnosti isporučiti sve narudžbe kupaca u ostatku godine, kazao je za Reuters glasnogovornik danske kompanije Roar Trangbaek. Odbio je reći na koje se europske zemlje ta najava odnosi.

Prema njegovim će riječima Lego realizirati zaprimljene narudžbe, ali bi mogli imati problema s ispunjavanjem novih narudžbi u nastavku godine. Potražnja je zaista iznimna i premašuje naše i prognoze naših klijenata, odgovorio je Trangbaek na pitanje zašto tvrtka nije predvidjela val potražnje.

Naše tvornice rade maksimalnim kapacitetom i učinit ćemo sve što možemo da zadovoljimo potražnju, rekao je Trangbaek. Lego je vlasništvo obitelji osnivača Olea Kirka Kristiansena i njegove dionice nisu na burzi. Prošle su godine uložili više od tri milijarde kruna u postrojenja i opremu kako bi mogli povećati proizvodnju, nakon što su uoči Božića bili suočeni s nestašicom lego-kockica u pojedinim zemljama, uključujući Dansku i Kanadu.

Tvrtka trenutačno gradi tvornicu u Jiaxingu u Kini, 100 kilometara od Šangaja, koja bi trebala početi s radom 2017., a trebala bi podmiriti većinu azijske potražnje za lego-igračkama. Danska kompanija ima pogone u matičnoj zemlji te u Mađarskoj, Češkoj i Meksiku.