Zbor Dominante, ponajbolji finski zbor

Ove godine Finska slavi 150. godišnjicu rođenja svog slavnog skladatelja Jeana Sibeliusa. Kako bi obilježili ovaj poseban događaj, veleposlanstvo Finske, u suradnji sa svojim partnerima, organiziralo je 'Fall for Sibelius' (Jesen uz Sibeliusa), seriju koncerata i događaja u Rovinju, Rijeci i Zagrebu koje će se održavati tijekom listopada i prosinca. 

U sklopu tog programa gostovao je i jedan od najpoznatijih finskih zborova Dominante pod vodstvom dirigenta Seppoa Murotoa. Njihov glazbeni program uključio je djela Jeana Sibeliusa i drugih finskih skladatelja. Ekipa Dobrog jutra bila je s njima za vrijeme njihovog boravka u Zagrebu. Dominante je jedan od najistaknutijih finskih zborova. Nema dugu tradiciju. Netom smo proslavili tek 40. obljetnicu. No s obzirom na finsku povijest zbornog pjevanja dio je tradicije, ističe dirigent zbora Seppo Murto.

Ove godine obilježava se 150. obljetnica rođenja slavnog finskog skladatelja Jeana Sibeliusa. Zbor Dominante jedan je od najcjenjenijih mješovitih zborova u Finskoj i upravo zato su oni izabrani da putuju svijetom i predstavljaju najbolja skladateljeva djela. Jean Sibelius je finski nacionalni skladatelj. Njegove skladbe oduvijek su važan dio finske povijesti i kulture. U prošlom stoljeću, kad se Finska borila za neovisnost, Jean Sibelius bio je veliko nadahnuće finskom narodu u ustancima za neovisnost. Od tog vremena on tvori središnji dio finskog mentaliteta. Kad pjevate Sibeliusa, odmah pomišljate na finske krajolike i finski mentalitet, a istodobno ste povezani i s finskom povijesti, objašnjava važnost Sibeliusa i njegovog opusa Valterri Murto, predsjednik zbora.

Dominante je osnovan davne 1975. kao studentski zbor Tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Helsinkiju.  Iako zvuče kao profesionalci, i dan danas članovi zbora većinom su studenti koji pjevaju u svoje slobodno vrijeme. Baš kao i sopranistica Riina Nieminen kojoj je ovo druga sezona u zboru. Prije Dominantea pjevala devet godina u drugim zborovima, ali je poželjela nešto više. I to je bio glasoviti Dominante koji ima visoke kriterije. Iako joj je ponekad teško zbog zgusnutog rasporeda, izvanredni koncerti pružaju joj neizmjerno zadovoljstvo.

Seppo Murto tri je desetljeća dirigent u ovome zboru. Pod njegovim vodstvom  Dominante je postao traženi zbor u Finskoj, ali i rado slušan u cijelome svijetu. Dominante često putuje. Lani smo bili u Hong Kongu i drugdje u Aziji. Ovdje, u Hrvatskoj osjećam topao ugođaj. Vrijeme je neki kažu, kao kod nas jer je jesen hladna i u Finskoj. No ako je vrijeme hladno, ljudi su topli, iskren je maestro Murto. Možda me javiše iznenadila hrvatska publika, koja je tako oduševljeno primila naše koncerte, dodaje predsjednik zbora Valterri Murto.

Manifestacija 'Fall for Sibelius' dovela je u Hrvatsku finske glazbenike, dašak njihove kulture ali i nova prijateljstva. Glazba uveseljava, ali i zbližava ljude.