'Sicilijanske večernje' G. Verdija prvi put u Hrvatskoj

U subotu u 19 sati u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se premijera opere 'Sicilijanske večernje' Giuseppea Verdija.

Ekipa Dobrog jutra svratila je u kazalište neposredno prije probe i provjerila kako teku završne pripreme. Martina Validžić razgovarala je s prvacima Opere HNK, sa sopranisticom Adelom Golac Rilović i baritonom Sinišom Hapačem.

"Sicilijanske večernje" poznata je po prekrasnoj uvertiri, koja najavljuje svu kompleksnost priče nastale prema povijesnim događajima i iz koje se razvijaju neke od najljepših tema te opere. Operu pripremaju dirigent Nikša Bareza i redatelj Janusz Kica s velikim brojem solista, zborom i orkestrom. Ova iznimna i velika Verdijeva opera do sada nije bila uprizorena ni u jednoj opernoj kući u Hrvatskoj pa premijera, u izvornoj francuskoj verziji, za Operu HNK Zagreb ima povijesnu važnost.

Uz zbor i orkestar HNK-a u glavnim ulogama nastupaju Adela Golac Rilović, Željka Martić, Michal Lehotsky, Ljubomir Puškarić i Luciano Batinić. Scenograf je Marko Japelj, kostimografkinja je Doris Kristić, a balet  'Četiri godišnja doba' koji je sastavni dio te najduže Verdijeve opere (traje dulje od 4 sata) koreografirao je i pleše ravnatelj zagrebačkog Baleta Leonardo Jakovina.

Priča počinje večer uoči uskrsnoga ponedjeljka 1282. godine, otuda i naziv same opere, kada su se Sicilijanci pobunili protiv francuskih okupatora i masakrirali ih. Čak dva Verdijeva libretista Eugène Scribe i Charles Duveyrier nisu u prvi plan radnje stavili politički kontekst te povijesne priče. Sukob Sicilijanaca i Francuza tek je uvod intimnom sukobu zbog ljubavnih zgoda Helene, domoljubne sicilijanske plemkinje i Henryja, simpatizera otočana koji otkriva kako je on sin francuskoga guvernera Montfortea.

Opera je praizvedena u Parizu 1855. godine, dok je u Italiji bila cenzurirana zbog domoljubne tematike. Tek 1864. u milanskoj Scali izvedena u izvornom naslovu. Za tu je izvedbu Verdi glazbeno preradio djelo, a originalni francuski zamijenio talijanskim jezikom.