Brazilski doručak

Dašak Brazila u Zagrebu donio je Marcelo Antonio Donazzolo. Odnevno je kuhar sa zagrebačkom adresom. Dolazi sa juga Brazila, a boravi po europskim destinacijama posljednjih nekoliko godina i to s ciljem promicanja brazilske kuhinje. Cijeli život priprema slasna jela, a ovog puta je jedan tipičan i jednostavan doručak odlučio napraviti za ekipu emisije Dobro jutro, Hrvatska.  

More, riba i janjetina prve su mu asocijacije na Hrvatsku. Okus – kadulja.
Marselo Antonio Donazzolo odnedavno je glavni šef kuhinje u zagrebačkom brazilskom restoranu. Hrvatska ga je brzo osvojila. Jako lijepo. Lijepo se osjećam ovdje. Lijepo su me primili ovdje, ljudi su vrlo dragi i veseli. Pomalo se osjećam kao kod kuće, govori Marselo.

U Europi je već 6 godina, a tek je prije mjesec dana došao u Zagreb. Iako je već dulje vrijeme na putu, nostalgija za domom javlja se povremeno, a posebno ovih dana kada je Marselova maka proslavila svoj 79. rođendan. Devetero braće i sestara također mu pomalo nedostaju.  

U gastronomiji je više od dvadeset godina. Život je posvetio pripremanju vrhunskih delicija, istraživanju recepata, proučavanju namirnica. Brazilska kuhinja raznolika je kao i sama zemlja. Priprema je pola posla, kaže Marcelo, a najvažnije su naravno svježe namirnice. Zadovoljan je zagrebačkom ponudom, osobito povrćem na tržnici.

Jug Brazila poznat je po obilju tropskog voća i to je ono što mu nedostaje. U zagrebačkim dućanima pronalazi tek nekoliko vrsta. Popularna brazilska jela većini u Hrvatskoj mogla bi se učiniti egzotičnima.  Crni grah, feijoada (jelo od graha, riže i mesa), farofa, mandioca (manioka), bobo de camarão, moqueca - vrsta riblje juhe, vrlo tipično naše jelo, nabraja Marselo.

Ali čini se da je doručak, najvažniji obrok u danu sličan u Brazilu i u Hrvatskoj. Sir, salama, pršut, kruh i bijeli i integralni, ali i voće uobičajeni su brazilski doručak. No Marselo je za kamere Dobrog jutra odlučio napraviti nešto što ne vidimo za stolom svaki dan. Jedan avokado, nekoliko žličica šećera i mlijeko - i sve to u blender i pripremio je šejk koji je upotpunio sendvičem s mesom i kruhom od sira.

Marselova je želja prenijeti svoje znanje iz kuhinje na nove naraštaje i naravno, uvijek u restoranu imati zadovoljne goste!