I vi možete imati vrt u kući

Hladnoća se polako uvukla u našu svakodnevicu. Raditi vani, na zemlji, postaje sve teže i radije se povlačimo u toplinu doma. No to nije razlog da prestanemo vrtlariti. Možda je mogućnosti manje, ali lijep vrt možemo imati i zimi u svojem domu.

Uz nekoliko savjeta i dobar plan možete ga i vi urediti te zimi uživati u ukusnim začinskim travama, kupusnjačama, zimskim salatama, klicama i zelenim izbojcima. Balkon i kuhinja neka postanu vaše zimske vrtne oaze. 

Najvažnije je za početak imati plan i odrediti cilj. Nakon toga pogledajte što od sjemena imate i nabavite ono što vam nedostaje, a želite posaditi. Odaberite podlogu za sadnju. Za kućno vrtlarenje preporučuju se supstrati. Lončiće za biljke i posude koje ste odabrali napunite supstratom. Možete saditi presadnice ili sijati sjeme.

Čim prvi zeleni izbojci izrastu, možemo ih jesti kao vrlo hranjive biljke, a jednako hranjive mogu biti i klice koje također možemo zimi, ali i cijele godine uzgajati u kući. Klice na toplome izrastu u samo nekoliko dana, no prve izbojke ili biljke treba čekati malo dulje. Slijedi njega biljaka - smjestite ih blizu izvora svjetlosti, a onda brižno zalijevajte. U početku se preporučuje boca s raspršivačem kako se tek izrasle biljke ne bi potopile. 

Sijanje, sadnja ili priprema klica zapravo su jednostavni, a bujanje novoga biljnog života čini čudesnim i ovaj naš. Uzgoj biljaka u domu može potaknuti obiteljsko okupljanje, a hranu koju proizvedete ne morate kupovati.