Kreće proizvodnja varenika, jednog od najstarijih dodataka jelima

Varenik je jedan od najstarijih dodataka jelima. Njegova povijest seže do antike, a pripremali su ga u starom Egiptu, Grčkoj, Rimu, Perziji. Spominje ga i Nostardamus u svojoj knjizi o marmeladama. Rimski vojnici miješali su ga s vodom kako bi bili snažniji za duge marševe.

Nekada se u Dalmaciji kuhao tijekom berbe grožša, a danas tek u rijetkim domaćinstvima na Braču. Zahvaljujući Danima varenika, manifestaciji koja se već desetu godinu održava na Braču, receptura se sačuvala od zaborava i varenik se ponovno kuha.

Za ljubitelje ovoga začina, koji se dodaje u slatka i slana jela, a pripisuju mu se i afrodizijačka svojstva, dobra je vijest da u Trogiru počinje njegova komercijalna proizvodnja. OPG Irene Sirotković prvi kreće s komercijalnom proizvodnjom varenika, od Plavca malog s trogirskih padina. Glavni je uvjet proizvodnje grožđe dobre kvaliete i visoke gradacije šećera.

Ove godine proizvest će pedeset litara varenika za tržište. Plan je s pomoću novca iz europskih fondova nabaviti opremu za kuhanje veće količine. U plasman ne sumnjaju, tko ne bi kušao začin koji su stari Rimljani redovito konzumirali prije odlaska u bračnu ložnicu.