Mediteranska prehrana mozak čini mlađim

Mediteranska prehrana bogata voćem, povrćem, mahunarkama, ribom i zdravim mastima usporava starenje mozga, objavili su američki znanstvenici. Ranija istraživanja povezala su meditaransku prehranu s manjim rizikom razvoja Alzheimerove bolesti i ostalih degenerativnih stanja mozga, rekla je voditeljica istraživanja Yian Gu s njujorškog sveučilišta Columbia.

Za potrebe ove studije znanstvenici su se usredotočili na starije ljude s normalnom kognitivnom funkcijom kako bi vidjeli može li se mediteranska prehrana povezati s manjim gubitkom moždanih stanica pri starenju.

Uspjeli smo ustanoviti vezu između veće konzumacije mediteranske prehrane i boljeg stanja mozga, rekla je Gu. Za to su morali ispitati prehrambene navike 674 starije osobe i zatim magentnom rezonancijom pogledati u kakvom im je stanju mozak.

U usporedbi s ljudima koji nisu redovito jeli sastojke mediteranske prehrane, oni koji jesu imali su veći volumen mozga te više sivih i bijelih stanica.
Razlika u volumenu mozga među tim ljudima slična je onoj koja nastane u pet godina starenja, zaključili su znanstvenici u časopisu Neurology.