Bodypainting i izrada maski mogu biti hobi

Svatko ima hobi koji ga čini sretnim i ispunjenim. Netko čita knjige, netko trči, netko pleše, a Marina Mutak u naletu inspiracije boji svoje lice i tijelo. Usput izrađuje i neobične maske.

Marina Mutak mlada je umjetnica iz Zagreba. Nedavno je završila jezičnu gimnaziju. Oduvijek je gajila veliku ljubav prema crtanju, novim medijima i animiranom filmu. Želja joj je upisati Akademiju likovnih umjetnosti. Prije godinu i pol dana spoznala je da je ispunjava bodypainting. Htjela bih reći da je dobro nositi maske dok je to samo igra ili zabava i hobi i uživanje u tome, a nije dobro kad se stalno nosi neka maska da bi se svidjeli drugim ljudim. Bolje je biti ono što jesi.

Kad se prvi puta obojila, osjećala se tako dobro da je jednostavno morala nastaviti s tim. I nije odustala. S vremenom je unaprijedila svoje transformacije, i to maskama koje sama izrađuje. Već mi je postalo dosadno samo stavljati boju na sebe i nešto mi je nedostajalo pa sam odlučila praviti rekvizite… lik mi je kompletniji kad imam i masku.
 

Marina voli eksperimentirati. Crta i izrađuje maske prema intuiciji i inspiraciji bez prethodnog plana. Nadahnjuju je stihovi i ljudi koji je okružuju, a katkad je nova ideja plod samo njezine mašte. Budući da su prijatelji upućeni u njezin hobi i sami su željeli osjetiti Marinin kist na svojim licima. Bojila ih je i ubrzo shvatila da joj, bar za sad, bolje ide crtanje po sebi ispred ogledala. 

Papirići, kartoni, plastika, vodene i akrilne boje - samo su neki od materijala s kojima radi Marina. Iza novog lika koji postane kad stavi masku stoji puno truda i rada. Marini za jednu masku treba od 4 do 12 sati rada, ovisno o tome koliko je komplicirana.

Usprkos vremenu i strpljenju potrebnom za svaki novi izazov, uživa u svom neobičnom hobiju. Svakog dana ima nove ideje. Danas je ratnica, a tko zna kamo će je mašta sutra odvesti. Od svojih ambicija ne namjerava odustati bez obzira na to je li riječ o izradi maski, kostima, bodypaintingu ili nekoj novm životnom putu.