Music box je interaktivna didaktička igračka

Music box je interaktivna didaktička igračka. S pomoću nje lako se usvajaju tempo, ritam i melodija. Osmislila ju je studentica dizajna Sara Pavleković Preis, kada je prije dvije godine na studiju dobila zadatak izraditi drvenu mehaničku dječju igračku.   

Ja sam u to vrijeme išla u glazbenu paralelno pa me dosta zanimala ta didaktika vezana za igračke i za muziku i za djecu. Zapravo sam bila inspirirana sa načinom edukacije Marije Montesory, prisjeća se Sara. 

Igračka funkcionira na takav način da osoba sa desnom rukom pokreće mehanizam, ima mogućnost preslagivati cijevi koje zapravo određuju visinu tona i kodirane su bojom, a upuhuje zrak u mehanizam i na taj se način stvara melodija.

U mlađoj dobi djeca ili lupaju po stolovima, po čašama, po flašama, po svemu do čega dođu i imaju potrebu stvarat nekakve zvukove i muziku i ovdje je samo malo jasnije definirano, znači jasno je definirano postoji ritam, tempo, melodija unutar kojeg dijete može samo stvorit nešto svoje. Može se igrati pojedinačno sa jednom cjevčicom, može se igrati sa cijelom igračkom, mogu dvoje djece paralelno puhat u igračku pa se stvori npr. dvoglasje, objašnjava sara.

Za sada Music box svira samo po izložbama. Na njima se pokazalo da djeca ipak umjesto lupanja po maminu posuđu, radije pušu u šarene cjevčiće. Zato Sara trenutačno ozbiljno razmišlja da Music box postane svima dostupna igračka. Tako bi dječji glazbeni počeci ipak onda i za roditelje mogli biti mnogo ugodnija melodija.