Ideja zlata vrijedna

Imati posao mnogima je danas najveća želja. I dok neki odlaze u zemlje koje im se čine ljepše, barem što se tiče mogućnosti zaposlenja, ekipa Dobrog jutra donosi priču o Adriani Majdandžić. Australki hrvatskih korijena koja je baš jako željela doći u Hrvatsku i odlučno se suprotstavila problemu zvanom nezaposlenost. Pokrenula je posao, a njezina ideja bila je zlata vrijedna...

Iz Australije preseliti se u Hrvatsku u današnje vrijeme vrlo je neobičan potez. Zapravo, ako govorimo o poslu, vrlo rizičan potez. No ovoj mladoj djevojci to se nije činilo ni neobično ni rizično. Naime, njezini su roditelji Hrvati pa je odmalena dolazila u Hrvatsku i jako je zavoljela. Kako sam često dolazila svidio mi se način života u Hrvatskoj, nekakva ravnoteža između posla i privatnog života, govori Adriana. Plan je bio  educirati se Australiji i doći u Hrvatsku.

Nakon što je magistrirala ekonomiju u Melburnu, došla je u Hrvatsku i učila hrvatski jezik na Filozofskom fakultetu. Tu se rodila ideja koja će je usmjeravati prema njezinu budućem poslu. Počela je druge podučavati engleski jezik i shvatila da mnogima nedostaje konverzacijski nivo znanja. Adranina sestra živi u Njemačkoj, a magisterij je putem internata završila u Australiji i to je bio poticaj za Adrianu da pokrene on-line poduke i, naravno, živi u Hrvatskoj.

Proučavajući takav način rada, ostvarila je vrijedne kontakte diljem svijeta i osnažila se u želji da u Hrvatskoj pokrene, pa rekli bismo, svjetski posao. Educirala se o pokretanju posla i stekla vrijedna znanja koja su joj pomogla da izradi poslovni plan, analizu tržišta i prikaže se u najboljem svjetlu. Naravno, bilo je tu mnogo hrvatske birokracije i papirologije. Za realizaciju joj je trebalo šest mjeseci. No čekanje se isplatilo, strpljivo je svladavala sve zapreke kako bi baš u Hrvatskoj ostala, radila i živjela hrvatski san. Puno njih misli da je rad od kuće dosadan, da ne viđam druge ljude, ali ja svaki drugi sat pričam s nekim koji je možda u Istambulu ili Seulu ili Madridu ili Londonu… Čak podučavam ljude u Australiji, ističe Adriana.

Ne možemo ne zapitati se kako je jedna mlada, školovana djevojka uspjela u Hrvatskoj živjeti od svoga rada. Osim upornosti, još jedna stvar bila je ključna u njezinu uspjehu, otkriva nam je stručnjakinja za samozapošljavanje Ines Rudelić: Ako startate biznis morate pratiti tehnološke trendove. Primjerice, ne možete prodavati ukrase u darovnom dućanu kad se sve danas odvija preko web dućana putem interneta, na taj način dolazite do klijenata iz cijelog svijeta.

Kvalitetna ideja realizirana u duhu modernog vremena omogućit će svakomu tko se sam želi zaposliti dobru početnu poziciju. Uz pokoji državni poticaj i strpljenje u borbi s birokratskim zavrzlamama šansa da i vaša poslovna priča bude pozitivna poput ove Adiranine samo se povećavaju.