Sudac Dauster Traživuku: Imamo krvavi trag Udbinih ubojstava

Dulje od godinu dana od početka suđenja u Münchenu, suci videovezom sa sudom u Beogradu ispituju bivšeg dužnosnika Udbe Branka Traživuka.

Traživuk je bio jedan od pripadnika Labradora, a prije toga suradnik Josipa Perkovića u Službi državne sigurnosti. Na pitanja suca predsjedatelja dr. Manfreda Daustera o načinima pasiviziranja emigranata u inozemstvu, Traživuk je branio sebe, Udbu, Perkovića i Mustača.

Rekao je kako su to samo priče, na što je sudac rekao - "Imamo krvavi trag desetaka Udbinih ubojstava, imamo uporišne točke koje nisu priče".

Svjedočeći o operaciji Brk, vođenoj protiv Stjepana Đurekovića, svjedok Branko Traživuk rekao je kako nikad nije putovao sa svojim šefom Josipom Perkovićem u inozemstvo.

Sudac Dauster predočio je njegov intervju u Dugi u kojem tvrdi kako je bio nazočan kad je doušnik Krunoslav Prates dao ključ garaže u kojoj je bila tiskara Perkoviću u Luksemburgu. Htio sam kompromitirati Perkovića jer su mi
pokraj Šibenika napali i ozlijedili oca
, iznenadio je suce Traživuk braneći Josipa Perkovića.

Na sudu u Beogradu svjedočenje čeka bivši djelatnik Udbe Božidar Spasić, a veliki šef iz tog vremena Stanko Čolak nije se pojavio pred srbijanskim tužiteljima, kako bi odgovarao videovezom na pitanja iz Münchena.