Jedno putovanje, jedna pjesma i jedna izložba

Jedno putovanje i jedna pjesma potakli su akademsku slikaricu Ivanu Ćepulić na zanimljiv ciklus slika. A donacija tih djela samostanu potakla je otvaranje galerije za mlade umjetnike.

Slikarstvo, putovanja, priroda, književnost velike su ljubavi slikarice i prevoditeljice Ivane Ćepulić. U svojem ateljeu u Zagrebu uz glazbu i impresije s mnogobrojnih putovanja po cijelom svijetu često dočeka i jutro. Putovanja su me odredila u svakom smislu ja se koji put pitam kakva bih ja bila osoba da nisam putovala, vjerojatno bih bila sasvim drukčija osoba, na svakom putovanju se u meni dogodi neka promjena… i inspiracija za moje slike, govori akademska slikarica Ivana Ćepulić.

Kao i jedne noći u Andama dok je gledala zvjezdano nebo i osluškivala disanje prirode oko sebe. Sjetila se sv. Franje Asiškog i njegove Pjesme stvorova. Sv. Franjo oduvijek mi je omiljeni svetac, oduvijek mu se divnim, njemu i njegovom načinu razmišljanja. Načinu na koji on doživljava Boga. On je među ostalim zaštitnik životinja i prirode, ističe Ivana. Te noći nastala je ideja o likovnom ciklusu koji nosi ime upravo po pjesmi sv. Franje. Uz glazbu i meditaciju ispod kistova su izlazili čudesni krajolici neba i zemlje.

Još dok su slike nastajale Ivana je znala da ih želi darovati, sretan slučaj htio je da to bude svetište Sv. Antuna na zagrebačkom Svetom Duhu. Jedna ideja potaknula je drugu. I tako je nastala galerija u kapelici Svetog križa unutar samostana, koja je postala mjesto za izlaganje djela mladih umjetnika.

Tako je Pjesma stvorova sv. Franje Asiškog još jednom postala inspiracija za lijepe priče uz koje se može meditirati, putovati i diviti…