Tai chi

Tai chi pamtim kao neki fluidni pokret koji ne mogu ponoviti. Izgleda lagano i sasvim logično, no moje tijelo iz nekog razloga ga ne ponovi kako treba. I zato je bilo vrijeme pitati one koji to znaju najbolje.

Učitelj Boro Ranitović jednostavno mi je objasnio moju nemogućnost pokreta. Znak tai chia simbol je jinga i janga. O njihovom skladu ovisi i naš sklad, pa i sklad našeg pokreta i pozitivno strujanje energije koje nam pomaže u svakodnevnom životu.
Skromnost i oprez u postignućima i dobrim vremenima te čvrstoća duha u teškoćama drže nas podalje od životnih zamki, ne iscrpljuju naše vitalne energije i osiguravaju stalno kretanje naprijed. Uvjerila sam se u to gledajući ljude različite dobi, strukture tijela, zanimanja kako njihov pokret plovi u beskrajnom miru i ljepoti.

Dvorana u kojoj smo bili je dvorana Anan-do u kojoj se radi prema metodi Tenodi. Shifu Damir Tenodi, Zagrepčanin koji živi u Australiji, borilačkim se vještinama počeo baviti sredinom 1960-ih godina, a ranih 1970-tih nailazi na Mushindo karate do, što je i prekretnica u pristupu tim vještinama ali i cijelom načinu razmišljanja. Daljnjim učenjima dolazi do tai cia. Cjelovitost njegova znanja i tehnike rijetkost je i iznimno zanimljiv način vježbanja tai chija, a učitelj Boro Ranitović to vjerno prenosi učenicima. I vi naravno to možete probati.