Nasilje na internetu zaustavimo povjerenjem

Druženje s vršnjacima važan je dio života i - boravka u školi. Nove tehnologije u komunikaciji igraju veliku ulogu: spajaju, ponekad i razdvajaju. Ipak, svakako su neophodne. Razvijaju se svjetlosnom brzinom, a novi ih klinci jako uspješno prate. Uživaju u prednostima, a nedostaci i opasnosti mnogo više brinu one koji su iz te komunikacije često izostavljeni - nastavnike i roditelje. Odgovore smo potražili u osnovnoj školi Dobriše Cesarića u Zagrebu.
 
Goran Mučnjak, profesor informatike najveću opasnost vidi u Facebooku. Ispitali smo 90 posto klinaca ima Facebook profil, a nije da paze baš što objavljuju i s kim dijele privatno. Neki imaju dosta stvari pod oznakom public znači da sadržaj svi mogu vidjeti. To je dosta škakljiva tema i pokušavamo djecu dosta informirati i imamo posebne sate na kojima govorimo o tome.
 
Djeca su na radionicama naučila da ima svakakvih načina kako ih netko može prevariti i zato se nikome ne smiju davati osobni podaci ili fotografije.

Otvaranje profila pod tuđim imenom, lažno predstavljanje, vrijeđanje, – najčešće to čine djeca koja u pravom životu nisu prihvaćena u društvu i zato imaju tu potrebu da se na nekom iskale.
 
Jesu li s internetom u škole ušli i zlostavljači - virtualno ili i fizički - nije lako otkriti.  A granice se pomiču. I najmlađe generacije vrlo su vješte u svladavanju novih tehnologija. Informatička pismenost više nije dovoljna.
 
Kontrola je vrlo učestala metoda. A kada područje koje treba kontrolirati postane preveliko, možda je jedna od opcija i povjerenje. Kod kuće i u školi. Djeci tako ostaje uživanje u novim izumima, a probleme bi ipak trebali rješavati odrasli. U idealnom slučaju.

Kako zaštiti i sebe i dijete na internetu bila je i tema emisije Vita jela, zelen bor u kojoj su gostovali Boris Radanović, koordinator Centra za sigurniji Internet i Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela za maloljetničku delikvenciju. Emisiju možete pogledati ovdje.