Hrabri telefon i za virtualno nasilje

Virtualni svijet je mjesto prepuno mogućnosti. A osobito je izazovna anonimnost u toj za sada sivoj zoni. U virtualnom neredu prilično se dobro snalaze neki posve novi zlostavljači: oni kojima nije potrebna ni fizička snaga ni punoljetnost. Upravo je zbog toga tu mnogo nasilja upravo među djecom i mladima. Pomoć nudi Hrabri telefon. A priče s kojima se susreću vrlo su teške.
 
Kako nam objašnjava djelatnica Hrabrog telefona Vesna Katalinić, djeca koja se međusobno omalovažavaju na školskim hodnicima to nasilje samo su preselila na Internet. Primjerice dijete promatra i snima mobitelom tučnjavu koja se događa na školskom hodniku, objavi snimku na društvenim mrežama i tada je nasilje preseljeno puno većem broju gledatelja i samim time posljedice na dijete budu veće.

Često ih zovu i roditelji, žaleći se na nerješavanje nasilja nad njihovom djecom u školi, koje obuhvaća i Internet. Tako je jedan zlostavljač otvorio na Facebooku stranicu Svi koji mrze „ime i prezime" neka s eučlane u tu grupu i učlanio se veliki broj djece iz škole ali i izvan nje.

Naravno zovu i mlade djevojke čiji momci njihove fotografije bez odjeće ili dijela odjeće objavljuju na društvenim mrežama gdje su dostupne tisućama ljudi. Tada djevojke osjećaju sram i krivnju, odbijaju ići u školu. U tom  naizgled nestvarnom virtualnom prostoru nastaju stvarne i bolne rane i ožiljci - oni psihičke naravi.

Kako zaštiti i sebe i dijete na internetu bila je i tema emisije Vita jela, zelen bor u kojoj su gostovali Boris Radanović, koordinator Centra za sigurniji Internet i Nikolina Grubišić Požar, voditeljica Odjela za maloljetničku delikvenciju. Emisiju možete pogledati ovdje.