Štedite li? Prosječna mjesečna štednja 452 kune!

Gotovo 80% građana Hrvatske svjesno je važnosti štednje te mjesečno u prosjeku za štednju izdvajaju 452 kune. Glavni im je motiv stvaranje financijskog zaleđa u slučaju iznenadnih situacija, pokazuju rezultati istraživanja o navikama štednje u Hrvatskoj koje je objavila Erste banka.

Istraživanje, koje je za Erste grupu u kolovozu na uzorku od 500 ispitanika provela agencija IMAS, pokazuje da osim štednje za iznenadne situacije (90% ispitanika), građani uglavnom štede za manju ili veću kupnju, odnosno renoviranje (29% ispitanika) te stvaranje zaliha za "stare dane" (24%).

Najviše, 548 kuna mjesečno, uštede građani u dobi između 30 i 49 godina, a najmanje, 391 kunu, oni u dobi od 15 do 29 godina, dok stariji od 50 godina mjesečno u prosjeku uštede 395 kuna.

Među građanima ostalih zemalja srednje i istočne Europe u štednji prednjače Austrijanci, koji prosječno mjesečno za štednju izdvajaju 201 euro. Slijede Slovaci s 94 te Česi sa 76 eura.

Iza Hrvata, koji mjesečno prosječno uštede oko 60 eura, još su Mađari (47 eura), Rumunji (41 eura) i Srbi (35 eura). 

Istraživanje Erste grupe pokazuje i da sve manje građana ušteđeni novac drži u kući (tek 17%), kao i da se najviše ispitanika odlučuje na klasičnu štednju (41%).

Nakon klasične štednje slijede životna osiguranja, stambene štedionice, investicijski fondovi i dobrovoljna mirovinska štednja.