HND: Nezadovoljstvo sadržajima ne smije se iskazivati napadom na medijske djelatnike

Nezadovoljstvo medijskim sadržajima ne smije se iskazivati napadom na privatnost novinara, urednika i ostalih medijskih djelatnika, priopćilo je Hrvatsko novinarsko društvo komentirajući nedavni postupak Autohtone Hrvatske stranke prava (A-HSP). Nezadovoljni čelnik te stranke Dražen Keleminec sa skupinom istomišljenika u subotu, 17. listopada, prosvjedovao je pred vratima stana glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana.

Učinio je to, napominju iz HND-a, tvrdeći da Autohtona Hrvatska stranka prava (A-HSP) u ovoj nevjerojatnoj izbornoj kampanji prije službene izborne kampanje nije dobila ni sekunde prostora u programima HRT-a.

U poruci koju je elektroničkom poštom istoga dana poslao na nekoliko adresa na HRT-u, Dražen Keleminec tvrdi kako ništa drugo ne predstoji nego ići od vrata do vrata. Danas Radmanu, sutra Hrvoju Zovku ili nedodirljivom, koji se ne želi javiti na telefon, Saši Runjiću.

Rekao sam da još čekam dva dana, nastavlja u toj poruci predsjednik stranke A-HSP, a nakon toga kampanja A-HSP će biti 16-dnevno kampiranje ispred stana gospodina Radmana koji je ravnatelj HRT-a i odgovorna osoba da HRT bude u službi svih Hrvata i Hrvatica.

Gospodina Keleminca, kao i svakog drugoga kome bi moglo pasti na pamet „kampiranje“ pred stanom bilo kojega novinara, urednika ili člana uprave nekog medija, HND upozorava da to smatra nedopustivim pritiskom na novinare i medije te podsjeća kako takav čin predstavlja povredu privatnosti, odnosno prava na mirno i neometano stanovanje.

U nekim okolnostima to može predstavljati i poziv na šire okupljanje, čime povreda privatnosti može poprimiti velike razmjere. Zbog toga sve nezadovoljnike medijskim prilozima (ili njihovim izostankom) HND upućuje na korištenje zakonom predviđenih mogućnosti iskazivanja nezadovoljstva, među kojima nije „kampiranje“ pred privatnim prostorom medijskih djelatnika te pred njihovom djecom i obitelji. Istovremeno, nadležne institucije pozivamo da takvo ponašanje onemoguće odnosno sankcioniraju u skladu sa zakonom, stoji u priopćenju Saše Lekovića, predsjednika HND-a.