OŠ Grigora Viteza - posebna škola za posebne učenike

Kada je riječ o djeci s posebnim potrebama i njihovom uključivanju u školske i izvanškolske aktivnosti zakonski je sve riješeno. No, kako to često biva, ono na papiru i ono u praksi često je u raskoraku. Da se ipak može više i bolje od zakonski propisanog pokazali su nam u OŠ Grigora Viteza.

Na prvi pogled, Osnovna škola Grigora Viteza ista je kao i svaka druga: prozori, vrata, hodnici puni nasmijanih učenika. Upravo su oni ti koji ovu školu čine ne neobičnom, već posebnom.

Osnovna škola Grigora Viteza posebna je po tome što se pod istim krovom, u velikom broju, školuju se učenici s posebnim potrebama, nekim određenim teškoćama i redovni učenici, objašnjava mr.sc. Vlatka Kovač, ravnateljica škole.

Sa čak 35 posto učenika s posebnim potrebama, ova je škola jedinstvena u Hrvatskoj. Ovdje promiču toleranciju, a jedan od načina na koji to čine jest brojnim izvannastavnim aktivnostima. Posljednja takva bila je obilježavanje Dana kruha kada je osim prigodne predstave, održana je i prodajna izložba.

Mi u ovoj školi imamo tri različita programa za učenike s posebnim potrebama. Jedan od njih je redovni prilagođeni program, ali u posebnim odjeljenjima što je velika pomoć učenicima koji imaju, recimo, ADHD smetnje ili neke druge organske smetnje, priča Lidija Marić, socijalni pedagog. Također imamo i posebni program, to su učenici s nešto većim teškoćama s kojima rade defektolozi od prvog do osmog razreda te imamo odgojne skupine, to su učenici koji su s nama do 21 godine, dodaje.

Kad govorimo o djeci s potrebama, onda govorimo i o djeci s poteškoćama, ali i o onima koji imaju posebne potrebe upravo zato što su daroviti, što imaju posebne talente pa onda i njih pokušavamo razviti. Uočiti, prepoznati i na vrijeme potaknuti i razvoj takvih posebnih potreba, kaže ravnateljica Kovač. Svi smo mi različiti i s tom različitošću živimo, objašnjava. 

Njezina, ali i misija svih ostalih djelatnika škole jest kod svih učenika razviti toleranciju za različitost, naučiti ih kako da se postave u tuđe cipele i na taj način izgrade sebe kao čovjeka.